sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Born to be bad angel.

Aikusta ei ollut ravuriksi, sen näki heti valjastaessa, että tammaa ei kiinnostanut juosta ja radalla neitiä ei kiinnostanut, vaikka hän jäi jalkoihin tai viimeiseksi. Kilpailuhuumaa ja päätä eloisalta tammalta ei löydy, joten siitä tuli suosiolla ratsu. Ratsuna tamma on hölmö perus ravuri, jolla on iso ravi ja tönkkölaukka. Silti omistaja yrittää hiota nuorta tammaa selkeämmäksi ratsuksi, kun lihaksisto saadaan kehiteltyä ja jalkavaivoja hoidettua. Aikku on kiltti ja nöyrä hoitaa, mutta satulasta ei pidä yhtään!09.03.2008 syntynyt (8vuotias) 161 cm korkea ruunikko lämminveri tamma. KO. HeA, Re 80, Me 70, Ajo-opetettu. Evm-suku.

Aikku on hevonen joka opettaa kenet tahansa ratsastamaan. Nimittäin pienikin virhe saa tamman nostamaan pään taivaisiin ja siirtymään ravurimaiseen kaahausraviin. Suustaan herkkä tamma myös jumittaa sekä keulii kun käsi on liian kova.
Perusluonteeltaan tamma kuitenkin on todella kiltti ja mukava, miellyttämis halua siltä vaan ei löydy lainkaan. Aikkua saa paijata ja rapsuttaa vaikka kuusi tuntia, sen pinna kyllä kestää. Varustaessa kaikki onnistuu kyllä, satula saattaa aiheuttaa takajalkojen nostelua ja hampaiden yhteen naksuttelua.
Muista hevosista Aikku ei pidä. Naapuri karsinan hevonen menee vielä, tarhassakin saa olla kaveri mutta sen ei sovi tulla liian lähelle. Korvat liimautuu niskaan ku toinen hevonen tulee tamman "personal spacelle". Myös hampaat saattaa viuhahdella mutta harvemmin Aikku oikeasti puree, lähinnä vaan pelottelee.

Ratsastaessa Aikku on todella kuumuva sekä paljon vaativa. Jos ratsastaja ei pidä pientä punaista koko aikaa työn äärellä tamma kyllä keksii itselleen tekemistä. 
Sileällä Aikku osaa paljon kunhan ratsastaja pyytää oikeita asioita oikealla tavalla. Mutta todella usein tamma alkaa käymään ylikierroksilla, se puree kiinni kuolaimeen ja lähtee pois alta. Jos tämä temppu ei toimi, alkaa pystyyn nouseminen. Koko jutun kruunaa se kun tamma ponnistaa pysty asennosta valtavaan pukkiin. Tiivistettynä, pidä Aikku keskittyneenä ja väsyneenä.
Esteillä tamma on reipas isolla R-kirjaimella. Tämän kanssa ei tarvitse miettiä jääkö kilpailusuoritus ajasta kiinni. Tyyli voisi olla tietysti parempi, mutta Aikku ei tiputa esteitä. Kovaa ja korkeelta on tamman motto.
Maastossa tamma onkin täysin eri hevonen. Luultavasti  raviurasta johtuen Aikku on täysin maastovarma. Tamma myös rentoutuu täysin maastossa. Siellä ratsastaja saa olla vaikka keltanokka, kunhan vauhti ei pelota. Aikku pysyy kyllä käsissä mutta silti vauhti on reipas. Aikulla kun ei ole muuta vauhtia kun täyttä. Aikku "täysii" Hummanen.


Kuvat c) Arrow stable 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti